maanantai 17. maaliskuuta 2014

Sri Lanka ja Negombo

Hyvää iltaa, päivää ja yötä!

Sri Lankan eteläosiot koluttu kahdessa viikossa läpi. Aikaa pitäis olla enemmän, mutta kun pakottivat hankkimaan jatkolentoliput Intiaan jo Dubaissa, niin aikataulu oli hakattuna kiveen. Lentoliput pois maasta siis pitää olla hankittuna, muuten ei Sri Lankaan pääse.
Sri Lankassa on varsin lungimeininki melkein joka paikassa: ei kiirettä, eikä kellokortti kaulassa tikitä. Suoria lentoja Suomesta ei Sri Lankaan ole, mutta silti tämä on mielenkiintoinen vaihtoehto Aasiaan matkaavalle ja aika helppo maa matkustaa.

Sri Lankan hintataso
Rahaa ei Sri Lankassa paljoa kulu, jos ei niin tahdo. Halvimmat hotelli/guest house maksaa 5-8€ yö. Tämä siis ei sisällä poreammetta, ilmastointia tai muita länsimaisen kermaperseen perus etelän loman herkkuja. Sillä saa huoneen, jossa on sänky, kylpyhuone (suihku, pönttö tai joskus reikävessa) ja kattofropeli. Taso on hyvin vaihteleva. Joskus jopa halvempi huone on siistimpi.
Bussilla tai junalla matkustaminen on halpaa. Junalla halvinta ja 100km matka taittuu kymmenillä senteillä.
Paikallisessa perus katuravintolassa ruoka maksaa n. 1-3€ annos, jonka voi useimmiten jakaa kahdelle. Hupi ja hyvinvointi maksaa tietenkin erikseen esim. Yalan safari n. 50€ kahdelta henkilöltä.

Bolitikka
Sri Lanka on sosialistinen tasavalta jonka presidentti on Mahinda Rajapaksa, jonka kannatus on vankka, ainakin shingalesien keskuudessa. Sri Lankassa siis on kaksi eri kansaa: shingaalit ja tamilit. Shingaalit on selkeä enemmistö.
Rajapaksan johtama hallitus teki lopun vuosia jatkuneeseen kriisiin Sri Lankan pohjois- ja koillisosissa kyseenalaisilla tavoilla. He halusivat ajaa alas väkisin tamili terroristiryhmän eli tamilitiikerit. Onnistuivat kyllä hyvin, mutta Rajapaksan hallitusta epäillään törkeistä sotarikoksista vuoden 2009 sotilaalisessa iskussa tamilialueelle. Tamilitiikerit perustettiin, jotta tamilialue olisi saanut itsenäisyyden, mutta se ajautui terroritekoihin kostaakseen shingalese hallinnolle tamilien kokeman vääryyden.
Juttelimme Kandyssä asiasta maahan palanneen tamilimiehen kanssa, joka oli lähtenyt maasta -93 jatkuvien tamilivainojen takia. Hän kertoi nyt tilanteen olevan parempi kuin koskaan ennen. Hän oli hommannut Canadassa ollessaan uuden henkilöllisyyden ja sanoi olevan turvallisin mielin kotimaassaan. Kaikin puolin keskustelu oli sekava ja vaikea on meidän tajuta, mistä tässä rotusorrossa ja terrorismissa loppuviimein on kyse. Hänellä ei kuitenkaan ollut mitään, ei edes katkeruutta, Rajapaksan hallintoa vastaan.

Back to Negombo

 Saavuimme takaisin Negomboon pari päivää ennen lentoa Intiaan. Ensimietteenä oli, että miten voi kahdessa viikossa rauhallinen paikka muuttua näin paljon. Jouluvalot olivat vallanneet katunäkymän ja kadut olivat siistimmät. Ostospaikkoja oli avattu enemmän, tietenkin turistihinnoin. Euroopassa oli vissiin alkanut joku lomakausi sillä turren määrä oli viisinkertainen verrattuna edelliseen visiittiin. Silti hyvä paikka vetää henkeä ennen ihmeellistä Intiaa.


Kuvat Negombosta
Tiitiset

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti