perjantai 7. maaliskuuta 2014

Sri Lanka: Hambantota-Kataragama-Yala

Sri Lankan ruoka
Puhumme nyt siis eteläisen ja läntisen Sri Lankan ruokakulttuurista, paikallisten suosimista ravintoloista. Ruoka on paljolti maustettua, eikä chiliä pihistellä suotta. Tulisuuteen tottumattoman vyölaukku turren kitalaki loistaa punaisena lounaan jälkeen.
Yleisin ruoka on curry ja riisi. Sisältää erilaisia kastikkeita, riisiä, kasviksia ja valinnan mukaan munaa, kanaa, lihaa tai kalaa. Liha usein jakkia tai lammasta. Sika-nautaa ei tarjoilla.
Toinen yleinen ruoka on kottu. Kotussa on jotain takinan palasia, paljon kasviksia, mausteita ja samat lisuke vaihtoehdot kuin curryn kanssa.
Ruoka on hyvää, mutta hyvin yksitoikkoista. Lounaaksi aina currya riisin tai nuudelin kanssa. Illalla kottua. Paikalliset syö tätä joka päivä, itse toivoimme viikon jälkeen saavan jotain uutta.
Snacksitarjonta tosin on monipuolisempi, paljon erilaisia taikinarullia sisältäen munaa tai kasviksia.
Hambantota
Saavuimme Hambantotaan illalla. Kävimme syömässä ja etsimme yöpaikkaa. Kalastuskaupunki, jossa tunnelma oli muusta Sri Lankasta poiketen tympeä. Löysimme guest housen ja päätimme lähteä aamulla heti kohti Yalan kansallispuistoa, Thissamaharan kautta Kataragamaan.
Kataragama
Apina poikineen, Kataragama
Kataragamaan tulimme vain päästäksemme Yalaan katsomaan eläimiä. Silti kaupunki antoi muutakin. Pieni kaupunki ison luonnonpuiston lähellä viidakon vieressä, joen varrella. Joella näimme krokotiilin ja paljon apinoita tämä siis kaupungin alueella.
Täällä myös ilmeisen tärkeä budhalainen temppeli jonne paikalliset kuskasivat hedelmänkoreja ja kukkia heidän jumalten lahjoiksi. Lahjojen myyjiä oli kadunvarret täynnä.
Yala
Yala on Sri Lankan suurin luonnonpuisto, jonka eläimistöön kuuluu krokotiilit, villi norsut, buffalot, peurat, varaanit, rutosti lintuja ja pikku nisäkkäitä ja olioita, mutta mielenkiintoisin on leopardi. Safari jeeppi on ainoa mahdollinen kulkuneuvo.
Jeeppi kuski kierrätti meitä ristiin rastiin pitkin puistoa esitellen eri elukoita. Krokotiilit, buffalot, peurat, varaanit, riikinkukot ja papukaijat tuli tutuiksi ja kuski alkoi etsiä elefantteja ja leopardeja. Ensin ei sitte millään. Norsut nähtiin kaukaa ja leopardista vain tassun jälkiä, olimme ajelemassa jo
takaisin päin, kunnes tärppäsi. Ensiksi näimme leopardi emon ja kaksi pentua juomassa ja lepäämässä lammen ympärillä. Näky on hieno vaikka et lähelle pääsekkään. Oppaammekin oli innoissaan, ei vissiin näe itsekkään ihan joka päivä.
Varaani, Yala
Lähdimme kohti kataragamaa sillä oli kiire, koska puiston portit oli menossa kiinni. Matkalla kuitenkin nähtiin monta norsua viidakon keskellä safari polun vieressä. Yksi oli ylittämässä tietä ja se kökötti n. 2m päässä ja tuijotti ihmeissään. Iso ja komea on otus, ei voi muuta sanoa.
Kuski alkoi kaahata polkua kovaa kohti portteja, olimme jo myöhässä. Pääsimme alueelta ulos ja ajelimme kohti Kataragamaa ja leopardi oli jäädä auton alle ja näimme sen tosi läheltä. Aivan mahtava otus.
Kokoreissu Yalassa oli kuin avaraluonnon tv ohjelmasta. Mietimme pitkään tuhlaammeko rahaa safariin, mutta todella kannatti!

Tiitiset

Krokotiili, Yala


Buffalo, Yala
Peura, Yala

Yala

Riikinkukko, Yala

Sri Lankan kansallislintu, Yala

Lintua, Yala

Krokotiili paistattelee, Yala

Vaarallinen keppi pinnan alla, Yala

Suu auki suurempaan... Yala


Apinat, Kataragama

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti